Tillverkningsprocess

Såhär trycker vi era FloorPromotion™-mattor

Vår tillverkningsprocess illustreras här med bilder från tryckning och leverans av eventmatta till Europapremiären av filmen Toy Story 3, ett projekt där vi ställdes inför den svåra utmaningen att mönsterpassa små legoklossar på en 50 meter lång matta.

1. Förberedelser

Alla grafiska underlag går till vårt designkontor som granskar dessa. Här anpassas och färgoptimeras underlagen för att få bästa resultat på den aktuella mattkvalitet som skall tryckas. Slutligen sker rippning och konvertering till ett format som kan tolkas av den specialbyggda ChromoJet®-maskinen.

Under tiden görs produktionsplaneringen och genomgång av varje projekt görs med tryckeripersonalen.

2. Tryckning

ChromoJet®-maskinen laddas med rätt mattkvalitet och tryckprocessen påbörjas. Mattan passerar först en sträckanordning som ger mattan exakt rätt tension under hela processen. Detta är mycket viktigt för att mönsterpassning ska bli så exakt som möjligt. Därefter löper mattan under det 4 kvm stora printhuvudet där injektionen av färger sker. Efter detta moment går mattan in i en ångtunnel där färgerna hettas upp till kokpunkten för att härdas i mattans fibrer. Slutligen tvättas överflödig färg bort och mattan torkas. Allt detta sker i ett slutet system där bl a allt vatten återanvänds.

3. Efterbehandling

Mattorna sträcks återigen i en datorstyrd kompensator, för att därefter skäras automatiskt med perfekt mönsterpassning. Mattorna rullas upp och märks samtidigt så installationen blir så enkel som möjligt.

Vid tillverkning av mindre och avpassade storlekar skärs dessa ut ur rullen i en separat process. Därefter konfektioneras mattornas kanter med langettsöm med hjälp av en robotiserad overlock-maskin.

4. Kvalitetskontroll och distribution

Avstämningar görs genom hela processen. För stora projekt görs även en provinstallation på fabriken för att kunna utföra en extra kontroll före skeppning.

Slutligen emballeras mattorna och förbereds för skeppning.  I vissa fall önskar kunder drop shipment, t ex då mattor ska till flera olika destinationer. Då kan de plastas in, packas och skeppas individuellt med kundens egna packsedlar och märkning.

Upphämtning sker dagligen för distribution vidare ut i Europa.

5. Installation och premiär

Allt är förberett på fabriken, så installationen görs både lätt och snabbt med ett minimum av skarvar. Resultatet är ett succé-event med maximal uppmärksamhet, både från åskådare och media!
Aprio AB     Gubbängsvägen 106     SE-122 45 Enskede     Tel: +46 8 5221 9200     Webb: www.aprio.se     E-post: info@aprio.se     Priser: Alla priser anges exkl moms