Tryckteknologi

Hjärtat i FloorPromotion™-produktionen

Vi använder ett specialbeställt digitalt ChromoJet®-system från Zimmer i Österrike - än så länge den enda maskinen i sitt slag i hela världen. Detta är den första tryckmaskinen för mattor som kan trycka både processfärger och spotfärger i fantastiska nyanser och hög kontrast. Det är också den enda maskin som kan djuptrycka i 76 dpi på mattor, vilket möjliggör en hittills aldrig upplevd detaljnivå.

Juvelen i vår krona - printern hos FloorPromotion™

ChromoJet® HD-Printer, 49 meter lång, byggd på plats i Deinze, Belgien under 2008, uppgraderad under 2011. Den kör med 14 processfärger, 76 dpi upplösning, 2,2 meter tryckbredd och har en kapacitet på drygt 60 000 kvm per skift och månad.

ChromoJet® - Tekniken

ChromoJet® är radikalt annorlunda än andra trycktekniker för mattor eftersom man inte behöver någon form av transfermedia, tex silkscreens, offsetplåtar eller termopapper. Inte heller finns det några begränsningar vad gäller mönsterrepetition vilket gör ChromoJet® kostnadsmässigt helt överlägset när det gäller korta serier.
 
Den perfekta balansen mellan elektronik, mekanik och kemi ger ett tryckresultat med hög upplösning, stor färgrymd och hög kontrast. Faktum är att färgerna till och med överträffar de bäst tuftade och vävda mattorna, och upplösningen ligger idag på en högre nivå än screentryckta tyngre textilier.
Färgerna blandas i maskinen och pressas med upp till 3 bars tryck genom en stor mängd munstycken vilka är monterade på ett printhuvud som löper över mattan. Datorstyrda höghastighets-ventiler på munstyckena öppnas och stängs upp till 1000 ggr per sekund och injicerar färgerna med kirurgisk precision ner i mattan utan att några maskindelar vidrör textilen. Detta garanterar maximal färgpenetration djupt ner i mattan och det är detta djuptryck som skapar den fantastiska lyster och kontrast man bara kan uppleva i en ChromoJet®-printad matta.

Miljöfärger som håller länge

Alla färger vi använder är miljövänliga så kallade acid dyes. Förutom den låga påverkan på miljön så har de en mycket hög hållfasthet mot både ljus, tvätt och fysisk nötning. Färgerna är fullt fixerade mot textilfibrerna - identiskt med mattor för industriellt bruk.

Upplösning

Den upplösning vi trycker med är strax över tidningstryck och den grafik som används på Internet, t ex denna hemsida.
 
En så hög upplösning som 76 dpi medger mycket hög detaljnivå, hela 8 megapixlar per kvadratmeter, vilket är helt otroligt på en textil matta som i mångt och mycket kan kallas för ett "levande material".
Aprio AB     Gubbängsvägen 106     SE-122 45 Enskede     Tel: +46 8 5221 9200     Webb: www.aprio.se     E-post: info@aprio.se     Priser: Alla priser anges exkl moms